Ursprung kaffe
Ursprung kaffe
Ursprung kaffe
Kaffe
Ursprung kaffe
Espresso kaffe
Ursprung kaffe
Ursprung kaffe
Ursprung kaffe
Blandningar kaffe
Smaksatt kaffe
Ursprung kaffe
Kaffe
Ursprung kaffe
Blandningar kaffe
Espresso kaffe
Ursprung kaffe
Espresso kaffe
Blandningar kaffe
Ursprung kaffe
Kaffe
Ursprung kaffe
Espresso kaffe
Espresso kaffe
Här kan du köpa kaffe online från vårt utbud av omsorgsfullt utvalt kvalitetskaffe. Beställ hela kaffebönor eller få hem nymalet kaffe för den bryggmetod du väljer – vi maler åt dig innan vi packar din order. Du hittar kaffe av olika sorter och ursprung, blandningar, smaksatt kaffe, espresso, koffeinfritt kaffe och alla är hållbart odlade utan konstgödning och besprutning men inte alltid ekocertifierade då detta är kostsamt för de små gårdarna. Många av kaffesorterna är upphandlade direkt från gård, så kallad direct-trade. Alltid från små producenter som månar om både produkt, process och planet. Längre ned kan du ta del av kunskap och tips kring kaffe.
Välja kaffe
Hur ska man tänka för att välja rätt kaffe? Som med så mycket annat är det självklart de egna preferenserna som måste få styra. I råvaran finns allt från vatten, socker och syra, till eteriska oljor, protein och fibrer. Det är när bönorna hettas upp smakaromer bildas och smakspektrat uppstår.
Kaffets rostning, malning och vattnets temperatur och kvalitet påverkar smaken till stor del. Lättrostat kaffe har exempelvis en syrligare karaktär, medan mörkrostat kaffe istället är fylligare, med en mer intensiv smak och arom. I jakten på sin egen favorit måste man prova sig fram!
Hos oss hittar du omsorgsfullt utvalt kvalitetskaffe från olika delar av världen. Botanisera mellan våra olika kaffesorter; blandningar, smaksatt kaffe, espresso, koffeinfritt kaffe, odlade utan besprutning och konstgödning ofta upphandlat direkt från odlaren.
Olika kaffebönor
Valet av kaffeböna, dess ursprung och torkningsprocess påverkar det färdigbryggda kaffets smak och arom, eftersom fyllighet och syrlighet varierar mellan olika bönor. I Sverige - och i världen i stort - domineras kaffemarknaden av bönorna Arabica, som finns i ca 125 olika botaniska varianter, och den betydligt enklare arten Robusta som växer på lågland och inte utvecklar samma komplexitet och aromrikedom som Arabica.
Att dricka kaffe i vardagen framöver riskerar att bli en vardagslyx snarare än en självklarhet. På grund av den pågående klimatförändringen riskerar arabicabuskar växande i det vilda att utrotas inom 80 år. Detta beror på att busken har låg förmåga att spridas i skogen, och tar lång tid att anpassa sig efter klimatet.
Kaffesorter från olika delar av världen
I sin helhet finns någonstans över 60 kaffesorter som odlas i världen. Däremot är det främst arabica och robusta som säljs kommersiellt. Ungefär två tredjedelar av de kaffebönor som odlas är arabicabönor, och resterande bönor är i stort sett robustabönor.
Då kaffebusken är känslig för frost och kyla odlas kaffe i varmare klimat, med mycket nederbörd. Du har störst chans att stöta på en kaffeodling i Syd- och Centralamerika, Oceanien, Afrika eller Asien.
Olika rostningar av kaffe
Det finns tre huvudsakliga kafferostningar, lättrostat (eller ljusrostat), mellanrostat och mörkrostat. Skillnaden mellan dessa kafferostningar är hur länge och varmt kaffebönorna rostas. Bönorna rostas i varmluft och tumlar runt i ett kärl för att bli jämnt rostade. Bönorna rostas vanligtvis mellan åtta och femton minuter, beroende på karaktären på kaffet.
- Lättrostat, eller ljusrostat kaffe, har vanligtvis en rostningsgrad på någonstans mellan 180 och 200 grader, och rostas under en kortare stund för att säkerställa att syrligheten och fruktigheten finns kvar.
- Mellanrostat kaffe, med sin milda ton, rostas längre än lättrostat kaffe med en temperatur på ungefär 200 till 220 grader och syrligheten i kaffet dämpas något.
- Mörkrostat kaffe, med bittersöt, lite rökig karaktär rostas längst och med högst temperatur, upp mot 240 grader.
Hela bönor eller färdigmalet kaffe?
Den ständiga frågan alla vi kaffeälskare frågar oss. Ska man köpa hela bönor eller färdigmalet kaffe? Om du har möjligheten att mala bönor själv - och vet hur du ska mala, ger det ett fylligare och godare resultat då aromerna i kaffe är bundna till flyktiga oljor som frigörs vid malningen.
Skillnaden mellan nymalet kaffe och färdigmalet kaffe i fabrik är hur pass det har utsatts för syre och UV-ljus, vilket skyndar på avgasningen - det som bryter ned kaffets karaktäristiska oljor, aromer och fibrer och gör att kaffet tappar sin arom. Vi på Te & Kaffehandel maler alltid kaffet åt dig direkt i butiken så att ditt kaffe smakar så gott som möjligt; men en egen kvarn hemma ger alltid det bästa kaffet.
Malningsgrad & bryggmetod
Bönans malningsgrad spelar en viktig roll i det färdiga kaffets smak. Hur det ska vara malet beror på din bryggmetod och tiden kaffet och vattnet är i kontakt med varandra - även kallad extraktionstiden. När man brygger exempelvis espresso, är extraktionstiden kort och kaffet ska vara finmalet. I presskanna och kokkaffepanna är extraktionstiden lång och kaffets malning ska vara betydligt grövre. Vi maler kaffet efter dina personliga preferenser och din valda bryggmetod.
Brygg i el-kaffebryggare
Det finns en anledning till att tillreda kaffe med el-kaffebryggare är det vanligaste sättet i Sverige. Det är nämligen lika bekvämt som gott.
Brygga kaffe i olika Pour-Overtekniker
Pour-over bryggare är idag den vanligaste, enklaste och mest precisa bryggmetoden. Du har en kaffekanna, ett filter med malet kaffe i, som sätts ovanpå kaffekannan - och upphettat vatten som filtreras ned i kaffekannan. Pour-over-metoden sätter dina kaffekunskaper i fokus, eftersom du har full kontroll över hur kaffets karaktär, aromer och smak bevaras i processen. Med pour-over-metoden har du möjlighet att låta kaffet dra i sig vatten en stund, blomma på kaffespråk.
Brygg kaffe i Moccamaster
Moccamaster kaffebryggare är för dig som som vill ha gott bryggkaffe utan komplikationer. Moccamaster kräver inget mer av dig än att mäta upp vatten, kaffe och ett enda knapptryck för en god kopp kaffe. Moccamaster värmer vattnet upp mot 92 till 96 grader, och har en inbyggd pump för att säkerställa en hög och jämn temperatur på vattnet och en snabb bryggning.
Brygga kaffe med Chemex
Chemex kaffebryggare har ett minimalistiskt utseende, tillverkade i borosilikatglas med en träkrage, designad av Peter J. Schlumbohm redan 1941 och finns representerad på MoMa(Museum of modern art) i New York och har fått pris som en av tidernas topp 100 designade produkter. Bryggaren använder ett tjockare filterpapper som gör att vattnet får längre tid på sig att extrahera aromerna i kaffet på vägen ned i kaffekannan och ger ett kristallklart och rent resultat. Eftersom Chemex bryggare använder pour-overmetoden har du även här möjlighet att blomma kaffet.
Brygg kaffe i presskanna
Att brygga kaffe i presskanna, eller fransk presskanna, är en variant av bryggning som kräver lite teknik och tålamod. Processen är inte automatisk, utan du behöver under tiden vara aktiv och ha ett öga på dragningstiden. Fördelen med att brygga kaffe i presskanna jämfört med en elektrisk kaffebryggare är att du kan påverka smaken, genom att styra malningsgrad och dragningstid. Dessutom förlorar kaffet inte en del av sina smakaromer eftersom att du inte använder ett pappersfilter som suger upp smakbärande oljor i kaffet.
Brygga kaffe med perkolator
Perkolator är en amerikansk variant på kaffebryggare - en förlaga till el-kaffebryggaren - som brygger ditt kaffe utan ett pappersfilter, för att bevara kaffets aromer och smak. I perkolatorbryggare är vattnet och kaffet i samma kanna, men i olika kärl. När vattnet kokar strömmar det genom kaffet gång på gång tills kaffet är färdigextraherat.
Brygga kaffe i espressomaskin
Det finns två varianter på espressomaskiner, manuell och automatisk. Skillnaden mellan espressomaskinerna ligger i namnet. Manuella espressomaskiner kräver mer arbete. Du har ansvar för malning av bönor, pressning, skumning av mjölk med mera. Däremot har du full kontroll på smaken av din espresso. I automatiska espressomaskiner å andra sidan sker allt detta automatisk, allt du behöver göra är att trycka på en knapp - förutom rengöra ett och annat kärl, tömma en sak och fylla på något annat. Du har heller ingen kontroll över smaken på din espresso, jämfört med den manuella maskinen.
Brygga kaffe med mokabryggare, espressobryggare på spis
Mokabryggare är en mindre variant av espressobryggare som ställs på spisen. Vattnet kokas och ångtrycket pressar upp vattnet till ett övre kärl och passerar det finmalda kaffet på vägen. Det resulterar i att du snabbt får en kopp espresso. Dessutom är mokabryggare i regel lätta att göra rena och och inte särskilt komplicerade att arbeta med. Om du har induktionshäll hemma är det viktigt att du kollar upp om din mokabryggare är kompatibel med din spis.
Brygga turkiskt kaffe
Att brygga en god kopp kaffe enligt den turkiska traditionen är en ceremonilik process som kräver ens uppmärksamhet. Man använder riktigt fint malet kaffe - finare än espresso - och tillreder metodiskt. I processen behöver man en turkisk kaffepanna, även kallad cezve som används som kokkärl vid kokprocessen.
Koka kaffe
Visst, det kräver en viss finess, men att koka ditt färskmalda kaffe i en panna över öppen eld i naturen är en svårslagen upplevelse för alla natur- och kaffeälskare. Konsten kan vara svår att bemästra, så här får du tips på hur man kokar kokkaffe:
- Följ doseringsanvisningen på förpackningen och mät upp mängden kaffe i pannan. Kaffet ska vara kokmalet, grovt.
- Häll i kallt vatten, och placera sedan pannan över elden.
- Vänta tills kaffet precis börjar koka upp. Ta genast bort kaffepannan från elden och rör om för att hjälpa vattnet extrahera med kaffet.
- Svårast hittills - låt kaffet stå och gotta sig i 6 till 8 minuter så att sumpen sjunker till botten av pannan.
- Drick och njut!
Så förvarar du kaffe på bästa sätt
Malet kaffe är en produkt som tyvärr snabbt tappar arom och smak om du inte förvarar kaffet rätt. För att bevara aromerna på bästa sätt, förvara i en väl försluten förpackning/burk som står mörkt och svalt.