Specialkaffe Dalarna

Specialkaffe Dalarna – Välkommen till en välsorterad kaffebutik i Falun. Vi har en kaffebar i lokalerna så du har möjlighet att testa alla våra kaffen.
Högkvalitativt kaffe med massor av identifierbara aromer. Kaffeplantan Arabica upptäcktes i Etiopien för mer än 1000 år sedan och har sedan spridits i världen av både människa och natur. Detta har medfört att mer än hundra olika, så kallade varieteter har uppstått.
Variteterna har uppstått genom förändringar i klimat och miljö och anpassat sina egenskaper till att bättre klara rådande förhållanden. Detta kallas att varieteten muterar. En planta från Etiopien kan exempelvis planteras i Brasilien och kommer successivt, i och med de förändrade förhållandena att mutera. Ett annat sätt en kaffeplanta kan förändras på är genom korsbefruktning. En varietet av Arabica kan befrukta en annan och skapa en korsning mellan dem båda, och därigenom en ny varietet, en hybrid. Detta sker helt naturligt, men även i mer kontrollerade miljöer utav utbildade agronomer.
Vare sig en varietet har muterat eller är en hybrid har den olika utseenden och egenskaper. Detta är något som märks tydligt hela vägen ner i koppen och är ytterligare ett verktyg för kaffebönder att säkerställa bra kvalité. Exempel på Arabica-varieteter är bourbon, caturra, catuai, SL 28, SL 34, castillo, heirloom, geisha, pacas, typical, maragogype, mundo novo, maracaturra
Kaffet ska vara handplockat, växt på hög höjd och handsorterat..
Njut en kopp specialkaffe och upptäck hur riktigt kaffe smakar. Kaffe kan bryggas på många olika sätt och vi använder aeropress, chemex, V 60 filterbrygg, minipresso, espressomaskin och cleverdrip.
Kaffet kommer ofta från enskilda gårdar eller områden och kallas då single origin. När kaffebären har skördats så är det första ledet i förädlingen själva processningen. Enkelt sagt kan man förklara det som att det finns olika sätt att torka kaffebönorna. Den metod man väljer att använda sätter sin distinkta prägel på hur kaffet smakar. Det finns olika sätt att gå tillväga på och de vanligaste är natural, honey, pulped natural, washed.
Man kan också skapa blandningar av specialkaffe.

Specialkaffe Dalarna