Visar 49–65 av 65 resultat

Smaksatt

Mambo Jambo

65 kr

Egna blandningar

Mammas Bullar

57 kr
79 kr

Te

Mojito

57 kr

Smaksatt

Mors lilla Olle

65 kr

Smaksatt

Munkte Kränku

65 kr

Smaksatt

Polkagris

57 kr

Smaksatt

Rabarber/Grädd

57 kr

Smaksatt

Röda Bär

57 kr

Smaksatt

Saffran

59 kr

Egna blandningar

Slaggatans Svarta

57 kr

Egna blandningar

Slaggatans Svarta Chai

65 kr
Slut i lager

Smaksatt

Söder

57 kr

Smaksatt

Svarta Vinbär

57 kr

Smaksatt

Sweet Chai

62 kr
57 kr

Naturellt

Yunnan FOP

59 kr

Så tillverkas svart te

Det svarta teet kommer från tebusken Camellia sinensis, precis som grönt och vitt te. Kina och Indien är stora tillverkare av svart te, samt Sri Lanka och Kenya.

Så här tillverkas svart te:

  1. Tebladen plockas av plantan, ca 6 kg blad för att producera 1 kg färdigt te.
  2. Sedan breds de ut och vissnar, så att de torkar och vattenmängden minskar.
  3. Bladen pressas och rullas och oljor frigörs från bladen. Vanligtvis sker detta i maskiner, men det kan även göras för hand.
  4. Oxidering. Oljorna sätter igång en kemisk reaktion med syret i luften som förändrar teets färg och smak.
  5. Torkning. Ugnar hettar upp bladen och avslutar oxidationen.
  6. Sortering efter bladens helhet och kvalité.
  7. Klart!

Välja svart te

Hur tänka när man ska välja svart te? Jo, fundera på vilka smakaromer du tycker om. Läs nedan om svart te och dess smaksättning för att se vilka som skulle kunna passa dig.

Vi på Te & Kaffehandel har ett stort sortiment te som är ekologiskt och har ursprung från olika delar av världen. I Sverige finns några få företag som smaksätter te själva och vi har teer från samtliga.

Svarta teer från olika delar av världen

Svart te tillverkas som sagt främst i Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. Men det finns även svarta teer från andra delar av världen, såsom Italien, Japan, Georgien, Vietnamn och Turkiet.

Några klassiska svarta tesorter är Earl Grey, Ceylon, Assam, Darjeeling, Lapsang Souchong och Yunnan. Besök oss och passa på att smaka våra egna blandningar.

Populära smaksättningar av svart te

Svart te är en av världens mest populära drycker, så det finns naturligtvis en stor mängd av smaksättningar av svart te. Citrusfrukter, såsom bergamott, apelsin och citron är populära ingredienser i teblandningar, men det finns en mängd olika smaker exempelvis jordgubb, svarta vinbär, blåbär, tranbär, hallon, körsbär och kryddor av olika slag.

Vi på Te & Kaffehandel har även egna blandningar, så välkommen in om du har några frågor.

Är löste bättre än påste?

Ja det kan det vara, beroende på hur man tänker. Löste smakar vanligtvis mer än påste, men kräver mer arbete. Dessutom är kvaliteten på tebladen vanligtvis lägre i de flesta påsteer. Det finns även en större mängd smaker att välja på bland löste än påste. Det vill säga, är du intresserad av tesorter och dess olika smaker rekommenderar vi starkt löste över påste, för att vidga dina vyer.

Även processen med att tillreda en kopp löste är mysigare än med påste, tycker vi.

Är svart te nyttigt?

Ja, man kan säga att svart te är nyttigt för oss. Många tedrickare beskriver det som mycket rogivande att hälla upp sin kopp te och avnjuta den i lugn och ro, till och med lite meditativt och betryggande. Tebladen innehåller en aminosyra som heter teanin, som i stort sett endast finns i teblad. Den påverkar våra signalsubstanser dopamin och serotonin, vilket gör oss mer tillfredsställda, nöjda och lugna.

Om du vill dricka te för att främja din hälsa rekommenderar vi grönt te.

Svart te som måltidsdryck

Svart te, gärna lite fylligare, passar bra som måltidsdryck till olika kötträtter.

Svart te i matlagning

Att använda och kombinera svart te i matlagning är för många en nyhet, men det är går att vara kreativ med svart te i matlagning. Te i matlagning gör sig bäst när den kommer i kontakt med vätska, så att tonerna sprids ut jämnt. Att steka till exempel smör tillsammans med te, eller koka teet tillsammans med kanske vatten eller grädde i olika såser eller grytor gör att smakerna kommer fram och kan komplettera din mat med nya smaker än du är van med.

Så brygger du svart te

Svart te, liksom rooibos (rött te) (länk), är en mindre känslig tesort och gör sig bäst genom att blandas med vatten med hög temperatur ca 95 grader.

Gör så här för att brygga svart te:

  1. Ta fram en kopp med antingen löste i en tesil eller påste,
  2. häll på kokande vatten,
  3. lägg i teet, och
  4. låt dragningstiden vara någonstans mellan 3 och 6 minuter beroende på hur stark smak du önskar.
  5. Klart!