Visar 49–50 av 50 resultat

Smaksatt

Tropisk Lime

61 kr285 kr
89 kr

Vad är grönt te?

Skillnaden mellan grönt och svart te är tillverkningsmetoden. Bladen hettas upp för att neutralisera ett enzym i tebladen och förhindra oxidation som skulle resultera i ett svart te, vilket gör att drycken behåller sin ljusa, gröna färg och får en helt annan smak.

De största producenterna av grönt te är Japan och Kina. Det som främst skiljer dessa åt är hur teerna upphettas. Japanerna exponerar tebladen för het ånga innan bladen torkas, medan kineserna lägger tebladen i större kärl över värme. Dessa steg i tillverkningen gör att japanska och kinesiska teer har olika färger och smaktoner. Det japanska teet har en gräsigare smakton med hintar av hö och alger med en gulgrön färg, medan kinesiskt grönt te har en mer nötig och rostad smak och en mer rödaktig färg.

Vad är vitt te?

Vitt te är te som tillreds av tebuskens sköra knoppar och innehåller höga mängder av antioxidanter. Skillnaden mellan vitt te och gröna teer är att vitt te skördas endast 2–3 veckor på våren och är det enda te som fortfarande soltorkas, vilket gör att näringsinnehållet förblir högt, från tillverkning till paketering.

Vita teer innehåller en stor mängd flavonoider, ämnen som anses motverka hjärt- och kärlsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och cancer.

Dessutom innehåller vitt te aminosyran teanin som hjälper dig att finna lugn, ro och glädje.

Är grönt te nyttigt eller inte?

Grönt te innehåller antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, vilka är hälsosamma för kroppen. Anses även stabilisera blodsockret.

Fördelar med att dricka grönt te dagligen är att du får ett starkare immunförsvar, friskare hy, mindre stress och få mer energi.

Välja grönt te

Att välja grönt te kan vara svårt för den som är oinsatt. Ska man dricka löste eller påste? Japanskt eller kinesiskt grönt te? Att välja beror såklart på vilka smaker du gillar, vilka förutsättningar du har och vad du önskar få ut av att dricka grönt te.

För vissa är det en del av vardagen att dricka grönt te, eftersom det har långsiktiga positiva effekter på kroppen. Gör en research över vilka tesorter som kan gynna dig och dina behov och börja därifrån. Vi på Te & Kaffehandel har en mängd olika gröna tesorter, både rena och smaksatta, som du kan köpa online. Kom gärna in i butiken så hjälper vi dig!

Gröna teer från olika delar av världen

Som tidigare nämnt är Japan och Kina de främsta exportländerna av grönt te, men det finns även andra länder som har produktion av grönt te, såsom Afrika, Indien, Vietnam och Sri Lanka.

Är löste bättre än påste?

Ja, på sätt och vis. Löste smakar vanligtvis bättre än påste, men kräver mer arbete. Det finns även betydligt fler smaker att välja på bland löste än påste. Ofta är kvaliteten på tebladen lägre i påste. Är du intresserad av olika tesorter och dess skillnader i smak rekommenderar vi starkt löste för att vidga dina vyer.

Grönt te i matlagning

Att kombinera grönt te och mat verkar för många otänkbart, men det är faktiskt möjligt att vara kreativ med te i matlagning. Te i matlagning gör sig bäst när den kommer i kontakt med vätska, så att smakerna frigörs. Att steka till exempel smör tillsammans med te, eller koka teet tillsammans med vatten eller grädde till såser eller grytor gör att smakerna kommer fram och kan komplettera din mat med nya smaker än du är van med.

Grönt te som måltidsdryck

Grönt te passar även utmärkt som måltidsdryck till förslagsvis fisk, skaldjur och en ljusare fågel.

Så brygger du grönt te

Det finns olika bryggmetoder av te, den västerländska och den österländska. Brygger man västerländskt, som för oss i Sverige är traditionellt, är vattnets temperatur den viktigaste skillnaden mellan grönt och svart te. Jämfört med svart te, som kan tillredas med 95-gradigt vatten, ska temperaturen på vattnet för grönt te vara 70–80 grader celsius.

Gröna teer är känsliga och lätt blir beska i smaken om man drar det längre än 2,5–3 minuter. Eftersom gröna teer är näringsrika på antioxidanter och andra antiinflammatoriska ämnen kan man kan brygga grönt te flera gånger på samma blad.